Bij het zoeken van een partner voor een liefdes relatie is het belangrijk om flexibel te zijn. Weet je wat voor jou echt belangrijk is om gelukkig te zijn met iemand? Of hou je je vast aan zaken die helemaal niet zo belangrijk zijn. Vasthouden aan een bepaalde verwachting kan een enorm obstakel zijn. In lijn van dit onderwerp kunnen we een onderscheid maken in maximizers en satisficers.

Maximizers vergelijken diverse mogelijkheden en wegen goed af voordat ze een keuze maken. Na afloop gaan ze vaak piekeren of ze wel de juiste keuze gemaakt hebben. Een satisficer daarentegen bepaalt van tevoren zijn doel en als hij het heeft gevonden, dan kiest hij daar ook voor. De maximizer is meer overwogen maar de satisficer kan meer genieten.

Het kopen van een een jurk of pak voor de bruiloft van je beste vriend(in) kunnen we als voorbeeld nemen. De satisficer ziet hem en koopt hem. De maximizer legt de mooie jurk of het pak eerst nog even onder een stapel en kijkt of er toch nog een mooiere is. Het risico is wel dat ie straks door iemand anders wordt meegenomen en dat hij of zij dus niks heeft. Zo is het ook met het zoeken naar partners. Ga je voor goed genoeg of het allerbeste?
Als je gelukkig wilt worden zul je moeten beginnen met stoppen naar het allerbeste te zoeken. Je weet namelijk van te voren nooit wat het allerbeste is. De meeste relaties groeien juist door wat je meemaakt en hoe je op elkaar reageert.

Je mag en moet uitaard wel een aantal wensen/eisen hebben maar belangrijk is dat je kijkt naar essentiele eigenschappen die op lange termijn werken als eerlijkheid, humor, gedeelde normen en waarden, zelfde toekomst plannen, etc.

Dus probeer die satisficer te zijn maar houd in de gaten dat je ook weer niet genoegen neemt met te weinig….

Het is net als shoppen: ga gewoon op zoek naar leuke schoenen en niet perse naar dat zwarte laarsje met een gouden zool en een zilveren randje….